kijeve moj

ponedjeljak, 05.11.2007.

lavove moj

Iako je prvotni plan bio prosli vikend posvetiti proucavanju Odese, na nagovor Natase, Rahele i Tanje, jos sam jednom posjetio Lavov. Prvi je moj posjet ionako bio vezan uz (d)ruzenje, jelo i pilo; drugi sam mogao potrositi na razgledavanje grada i ucenje.
Dakle, na ovom sam putu naucio, shvatio, spoznao, osvijestio, ponovio, utvrdio (...) sljedece:

Putovanje u "stocnom vagonu" (tzv. plackarta - mnostvo lezaja, bez kupea) takodjer moze biti sasvim ugodno i zanimljivo, dok je cijena karte neusporedivo niza.
Glasan smijeh i zabavljanje pola vagona moguci su bez konzumacije ikakvih opojnih sredstava, a pritom izbezumljeni kartasi pokera oponasaju "napusene" strance.

Photobucket

Lavov je ljepsi nego sto ga se sjecam. U cijelom sirem sredistu grada tek je nekoliko suvremenih arhitektonskih intervencija, sve ostalo su zgrade stare stotinu godina i vise (jos samo kad bi ih netko obnovio!). Ulice su
poplocene kamenim kockama i, iako to zadaje brojne probleme setacicama s visokim potpeticama, mi ostali mozemo uzivati u umirujucem zvuku automobila i primamljujucem zvuku kocija.
Bez obzira na to sto je kos za smece u Kijevu rijetkost, u Lavovu to nije slucaj, ali je ucestalost hrackanja na ulici podjednaka.

Photobucket

Nacionalno sveuciliste Ivana Franka velik je labirint, a wc je najlakse naci postavljanjem pitanja na engleskom (ni u kojem slucaju ruskom!) jeziku.
Svi stanovnici zemalja bivsega SSSR-a znaju barem nekoliko fraza na svim slavenskim jezicima; trgovci daleko prednjace.
Kijev je najskuplji grad u Ukrajini, a Lavov ne zaostaje jedino u cijeni suvenira.
Placanje za fotografiranje u najljepskoj crkvi moze se izbjeci, ali tada treba biti oprezan.
Kuma srpsko-ruskog prijateljstva je Blazena Djevica Marija.

Photobucket

Svaki kafic mora biti tematski uredjen, ali bez obzira na njegovu starost ili suvremenost, zanimljivost ili nezanimljivost, usluga je jednako brza (naime, spora); od ulaska do prvog srka kave u prosjeku prolazi pola sata.
Za "podmornicu" (ukr. pidvodna lodka) potrebni su sljedeci sastojci: 200 grama piva, sok cetvrtine limuna, 50 grama votke, dvije case razlicite velicine. U casu s pivom iscijedi se limunov sok, a u casicu se ulije votka. Zatim se votka njezno spusti u pivo, a dobiveni napitak treba ispiti prije nego casica dotakne dno case. U tom slucaju votka se gotovo i ne osjeti, a nakon popijenih nekoliko koktela, ubrzano rastu smisao za ritam i potreba za plesom.
Studenti kemije umiju od pribora koji im je na raspolaganju u laboratoriju sastaviti odlicnu nargilu.
Kad znas prave ljude, sve je lako. Pa i dogoocekivani posjet ukrajinskom selu. (Hvala Ljudmili, Sergiju i Petru.)

Photobucket

Julija Timosenko je odlicno ispala na predizbornom plakatu i ta ce golema tapeta bas lijepo upotpuniti moju sobu.
Zalazak sunca moze trajati dva sata, a nebo moze izmijeniti onoliko boja koliko ih se moze vidjeti na ukrajinskim modnim pistama.

Photobucket

Da bi se uslo u nacionalisticki kafic u centru Lavova, treba cekati u redu i uniformiranu covjeku na ulazu priznati da nisi ni Rus ni komunist. Kako bi to dokazao, moras popiti casicu baljzama (biljnog likera s medom) i nadati se da ti se na celu nece pojaviti izdajnicka zvijezda petokraka.
U tom istom kaficu moguce je s vremena na vrijeme cuti rafal iz oruzja-igracke.

Photobucket

Kada na nekoliko dana odes iz mjesta u kojem zivis, ono ne prestaje postojati. Tako je moguce da tvoj povratak doceka potpuno izmijenjeno. Pod snijegom, naprimjer.
- 13:17 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

0